Vammen By - Ønsker alle en god sommer

Udkants-Danmark – meget mere Danmark, meget mindre udkant

Del eller print dette..
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on print
Print

Midt i naturskønne omgivelser, tæt på fredskov og en af Danmarks længste søer, i en lille hyggelig landsby med indkøbsmuligheder, daginstitutioner, aktivt foreningsliv, autoværksted ….

Det kunne være indledningen til en salgsopstilling i lokalavisen, men vi har så absolut ikke tænkt os at sælge. Hvorfor skulle vi det, når vi bor det skønneste sted i landet? Her er fred og ro, vi er tæt på skov og natur, her er frisk luft og masser af plads til at udfolde sig samt et godt naboskab og vejfester – man kan ikke ønske sig mere og man kan ikke give sine børn en bedre opvækst!

Vi er tre i familien – mor, far og junior på 8 år. Både mor og far er vokset op i helt traditionelle villakvarterer i større byer med alt hvad dertil hører af ligusterhæk, gadelamper og legekammerater i alle aldre lige uden for døren. Far i Nordjylland og mor på Vestsjælland. Far flyttede tidligt til Købehavn og boede der i 20 år, inden bopælsadressen blev til Hobrovej i Vammen. Mor blev hængende i Slagelse og bekendtskabet til Jylland og i særdeleshed Tjele og Vammen var lig nul.

Da to skulle blive til tre, valgte vi stedet lidt uden for Vammen, og beslutningen om et så drastisk spring i postnummerrækken var ikke svær for nogle af os, selvom det betød farvel til vante omgivelser, gadelamper, cafeer og tøjbutikker lige uden for døren, to gode jobs og længere transporttid til familie og venner. Boligpriserne var langt mere humane i Jylland end på Sjælland, arbejde var vi sikre på også fandtes til os i det jyske og i forhold til transport, så var det jo blot et spørgsmål om at sætte bilen i gear og eventuelt tanke på vejen.

Vi har aldrig fortrudt! Ingen af os! Vi kan slet ikke forestille os at bo andre steder. Selvom vi bor på landet, har vi alligevel alle nødvendigheder inden for rækkevidde – indkøbsmuligheder, institutioner, et aktivt foreningsliv, idrætshal og motionscenter, m.m. Der by-fornyes og tænkes kreative tanker af byens ildsjæle, som arrangerer alt fra vildtaften til sankthansbål og byfest. På kun 15 minutter når vi til de lidt større byer som Hobro og Viborg med cafeer, shopping muligheder og biografer og med kun 10 minutter til motorvejen, er der adgang til endnu større byer – 30 minutter til Aalborg C, 20 minutter til Randers C og 45 minutter til Aarhus C. Går turen mod Sjælland, så bruges kun 21⁄2 time til familien i Ringsted og 3 timer til København C. Det er da til at arbejde med.

Mulighederne for arbejde her på kanterne er også mangfoldige. I nærområdet er der mange større virksomheder og rig mulighed for at gøre karriere – her findes eksempelvis Vestas, Grundfoss og Forskningscenter Foulum for blot at nævne nogle ganske få. Man kan trække mod de lidt større byer som Hobro, Viborg og Randers og selvfølgelig mod Aalborg og Aarhus for endnu større udvalg. Selv arbejder vi i dag i virksomheder i henholdsvis Aarhus og København, og vi har ingen problemer med at kombinere arbejde og transport med skole, fritidsaktiviteter og en aktiv hverdag.

Familie og venner tog nyheden om at flytte fra Sjælland og bosætte sig midt på den jyske højderyg med blandede følelser og et minimum af forståelse. Farmor og farfar mente, at vi aldrig ville finde os til rette så langt ude på landet og at vi umuligt kunne have naboer, for ingen andre end os kunne være så tossede at flytte så langt ud. Mormor og morfar, for hvem Tjele var lig med Chile, bød på afskedsmiddag og vinkede farvel med våde øjne og gennemblødte lommetørklæder, den dag vi trillede afsted med det sidste flyttelæs, som drog vi mod intetheden. Venner, bookede færgebilletter eller bestilte togbilletter og planlagde et helt weekendophold og udflugter til diverse turistattraktioner i området, når de nu alligevel skulle hele den lange vej. Fælles for dem alle er, at første gang de besøgte os, sagde de alle: Gud, hvor er det langt ude på landet – er det virkelig muligt?! Nu lyder det som regel: Nej, hvor er det skønt at være her – der er fred og ro og det er så hyggeligt!

Vores lille familie har for alvor fået livet på landet ind under huden og summa summarum er, at det er fuldstændig utænkeligt for os at bo noget andet sted i Danmark. Her skal vi ikke tænke på at slippe børnene fri. Her er ingen forventninger. Her er frihed til blot at være. Til alle Jer, der har tænkt tanken eller nærer tvivl – spring nu ud i det. Det eneste, I vil komme til at fortryde undervejs er, at I ikke gjorde det noget før!

– Familien Kristensen

Comments are closed.

X
X